ÅPENHETSLOVEN – REDEGJØRELSE
VÅRT ARBEID MED ÅPENHETSLOVEN
Vikersund Bad driver nasjonalt rehabiliteringssenter med hovedkontor i Vikersund og har ingen internasjonal virksomhet.
Vikersund Bad Rehabiliteringssenter er et senter for rehabilitering innen spesialisthelsetjenesten og har avtale med Helse Sør-Øst RHF. Vi tilbyr rehabilitering innen 8 delytelser med ulike diagnoser og tilstander. Vi har ingen direkte kjøp av varer eller tjenester fra utlandet, men enkelte av våre leverandører har underleverandører eller ledd i sin verdikjede som opererer utenfor Norge.
Vikersund Bad har implementert systematisk kvalitetsarbeid som del av driften. Det innebærer kontinuerlig utvikling av våre forløp, som tjener pasientene, i tillegg til å gi oss god økonomistyring. Vikersund Bad har siden våren 2011 hatt et sertifisert kvalitetsstyringssystem jamfør NS-EN ISO 9001:2008. Systemet inneholder overordnede, styrende prosedyrer for avvikshåndtering, interne revisjoner, kontroll med registreringer og dokumenter, korrigerende og forebyggende tiltak, kompetansestyrking og risikostyring.
Styringsprosedyrene gjelder for kjernevirksomhetene, støtteprosessene og ledelsesprosessene ved Vikersund Bad.
Administrerende direktør har det overordnede ansvaret for loven og rapporterer til styret hvert halvår og oftere ved behov.
Administrasjonsleder følger opp og har ansvar for daglig arbeid rundt aktsomhetsvurdering. Det er vedtatt i styret at Vikersund Bad skal arbeide i henhold til lovens rammer og betingelser. Administrasjonen er ansvarlig for praktisk gjennomføring, oppfølging og etterlevelse av lovens krav til enhver tid.
I samarbeid med en av våre IT-partnere, har Vikersund Bad utviklet system for aktsomhetsvurdering av våre leverandører og samarbeidspartnere, som er tilgjengelig i vår intranettportal. Det er og etablert et varslingssystem for våre ansatte, som man finner i samme portal.
Som ledd i vårt arbeid med bærekraftsmål, har vi de siste årene jobbet aktivt med aktsomhetsvurderinger i henhold til OECDs retningslinjer og hatt fokus på anstendig arbeid og utvikling for våre ansatte.
VÅRE AKTSOMHETSVURDERINGER – METODE
Daglig drift foregår kun i begrensede geografiske områder i Modum kommune, Vikersund, og vi har ingen virksomhet utenfor norske grenser.
Vi kartlegger og vurderer alle våre viktigste samarbeidspartner og leverandører to ganger i året. Vi benytter oss av spørreskjema til innsamling av informasjon om virksomhetenes verdikjede. Dette danner grunnlag for videre arbeid, i samarbeid med våre leverandører – prioriteringer, behov for ytterligere undersøkelser eller innhenting av mer dokumentasjon. Arbeidet er kontinuerlig og oppdateres fortløpende.
For kartlegging av risikonivå bruker vi en skala fra 1 (lav risiko) til 6 (høy risiko). Nivå settes på bakgrunn av innsamlede svar i fra spørreskjema og/eller annen dokumentasjon vi mottar fra leverandørene. Alle vurderinger over 4 følges opp ytterligere. Ved risikonivå 6 vil ytterligere tiltak iverksettes. Vi vil stille krav til forbedring rundt de avdekkede forholdene som forutsetning for videre samarbeid.
VÅRE AKTSOMHETSVURDERINGER – FAKTISKE FUNN
Vi har ikke avdekket brudd eller særlig utfordringer ved vår drift siden loven trådte i kraft, og det har ikke blitt meldt noe avvik eller brudd på dette området i løpet av perioden. Totalt har vi mottatt tilbakemelding fra 76 av våre samarbeidspartnere, hvor vi har definert 5 (risikonivå 4) av dem som middelshøye risiko og resten lav risiko. Disse fem vil bli følget opp i løpet av året nøye gjennom året.
Vi har kartlagt våre leverandører. Basert på våre vurderinger og kategorisering av deres virksomhet, har vi ingen indikasjon på at våre leverandører verken begår brudd, eller står i vesentlig fare for å bryte med, arbeidstageres menneskerettigheter.
VIDERE TILTAK OG FORVENTEDE RESULTATER
Siden vi ikke har avdekket skader eller brudd på lovgivningen, har vi heller ikke iverksatt noen tiltak.