Pasientrettigheter

Regelverk:

  • Pasientrettighetsloven
  • Helsepersonelloven
  • Spesialisthelsetjenesteloven
  • Pasientskadeloven
  • Legemiddelloven

Klage på helsetjenester og helsepersonell

Hvis du mener at du er blitt feilbehandlet, eller det kan være grunn til å kritisere helsepersonell sin opptreden i forbindelse med ditt møte med Vikersund Bad, kan du be Helsetilsynet i fylket om å vurdere dette.  På bakgrunn av dine opplysninger kan Helsetilsynet i fylket starte en såkalt «tilsynssak” mot det helsepersonell som har behandlet deg, eller den virksomhet i helsetjenesten (for eksempel et sykehus) hvor du har vært pasient.

De mest alvorlige sakene kan Helsetilsynet i fylket oversende til Statens helsetilsyn for vurdering av reaksjon etter helsepersonelloven kapittel 11. En reaksjon etter helsepersonelloven kan for eksempel være en skriftlig advarsel, eller tap av autorisasjon / offentlig godkjenning som helsepersonell. Hensikten med slike reaksjoner er bl.a. å hindre at andre pasienter opplever det samme som deg

 

Brukerutvag

Brukerutvalget skal være et rådgivende organ for styret og administrasjonen ved Vikersund Bad i saker som angår pasientene. Utvalget skal bidra til at brukersynspunkter har en sentral plass i utformingen av pasientforløpene.

Utvalget skal bidra til god medvirkning fra pasienter, pårørende, brukerorganisasjoner på system- og individnivå.

Utvalget skal ta initiativ for å fremme saker av betydning for pasienter og deres pårørende.

Utvalget skal være oppdatert på rehabiliteringstilbudene ved Vikersund Bad, og på resultater fra pasienttilfredshetsmålinger, og resultatmålinger.

Brukermedvirkning, brukerinvolvering og brukerinnflytelse er en del av det kontinuerlige forbedringsarbeidet ved Vikersund Bad jfr “Nasjonal strategi for kompetanseutvikling”.

Brukermedvirkning er lovpålagt i spesialisthelsetjenesten og følger pasientrettighetene.