Hva er Sjøgrens syndrom

Rehabilitering sjøgren

Sjøgren syndrom er en kronisk revmatisk sykdom. Den kjennetegnes ofte av tørre slimhinner i øyne, munn og underlivsplager. Sjøgrens kategoriseres som en inflammatorisk systemsykdom. Betennelse fører delvis til at de eksokrine kjertlene gradvis blir ødelagt, eller at funksjonen blir svekket av betennelsesprosessen, noe som fører til nedsatt produksjon av tårer, spytt, svette og tarmsafter. 90% av personene med sjøgrens syndrom er kvinner. Ofte får man diagnosen mellom fylte 45 og 60 år.

Medisinering kan ikke kurere Sjøgrens syndrom. Behandlingen har fokus på forebygging og å forhindre videre utvikling av skader og plager. Behandlingen av tørre slimhinner består av å tilføre væske. Det kan for eksempel være øyedråper. Rehabilitering retter seg mot aktivitet, kosthold og mestring. Tilpasset fysisk aktivitet er trolig bra for å regulere problemer med utmattelse. I tillegg vil strategier for mestring stå sentralt.

Har du Sjøgrens syndrom finnes det tre alternativer til opphold som passer dine behov, hos oss ved Vikersund Bad Rehabiliteringssenter. Vi ønsker å tilrettelegge for å kunne være på individuelt opphold ved behov, og på gruppeopphold om det er ønskelig. Hvilket som passer best for deg vil avhenge av hvor du er i livet, om du trives i gruppe eller om du ha behov for et mer individuelt program.

Rehabilitering for Sjøgren syndrom ved Vikersund Bad