Hva er Psoriasisartritt

Rehabilitering psoriasis

Psoriasisartritt er en type leddsykdom som følger rundt 5 til 10% av de som har hudsykdommen psoriasis, og regnes som en autoimmun sykdom. Den sees med langsom utvikling i form av ømhet, hevelse og nedsatt bevegelighet i leddene som er rammet. Hos noen dukker leddbetennelsen først opp, etterfulgt av psoriasis, mens flesteparten allerede har hudsykdommen før leddbetennelsen oppstår. Noen vil også oppleve at hudsykdommen og leddsykdommen debuterer samtidig. Leddbetennelsen er som oftest asymmetrisk, altså at den angriper ulike ledd på hver side av kroppen, og det er ofte få ledd som rammes. Både store og små ledd kan være angrepet. Man kan kjenne på stivhet spesielt om morgenen, og man kan kjenne på uttalt trøtthet/utmattelse på dagtid.

For behandling finnes det medikamenter både for symptomene og selve sykdommen, og det er en fordel å komme tidlig i gang med behandling før man opplever nedsatt funksjon og/eller leddskade. Individuelt tilpasset trening anbefales for å bidra til å begrense sykdomsaktivitet og symptomer, samt minimere risiko for tilleggssykdommer. Samtidig kan det være gunstig å følge et normalt og strukturert kosthold.

På Vikersund Bad Rehabiliteringssenter tilbys tre typer opphold som er tilrettelagt for deg med psoriasisartritt. Hvilket forløp som dekker dine behov avhenger av flere faktorer som blant annet din, livssituasjon, om du ønsker individuelt opplegg eller i gruppe.

Rehabilitering for Psoriasisartritt ved Vikersund Bad